Nacrt Nacionalne strategije za mlade 2015. – 2025.

nacionalna

[title h6=““]

U petak 03.10.2014 godine u periodu od 11.00-13.00 časova u prostorijima Skupštinske sale gradske uprave Požarevaca je održan okrugli sto u vezi izrade Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine i pripadajućeg Akcionog plana za period od 2015. do 2018. godine.

[/title]

[title h6=““]

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Resurs centrom za Podunavski okrug – Omladinom JAZAS-a Požarevac, Resurs centrom za Braničevski okrug – Udruženjem građana Šansa i gradskom upravom Požarevac, kako bi se omogućilo uključivanje što šire javnosti u navedeni proces.

[/title]
[title h6=““]

Na okruglom stolu je razmatran prvi radni Nacrt nove strategije i akcionog plana, a ispred Ministarstva omladine i sporta su govorile Zorica Labudović i Jana Vlajković. Prisutnima se obratio i Član gradskog veća zadužen za omladinu i sport-Vladimir Petrović, a proces diskusije je vodila Tatjana Rajić.

[/title]
[title h6=““]

Okruglom stolu je prisustvovalo oko 90 predstavnika učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola, kancelarija za mlade, predstavnika ustanova i institucija koje se bave mladima (Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Dom zdravlja itd), Nacionalne službe za zapošljavanje, privrednih subjekta, stručne javnosti, mladi uzrasta od 15 do 30 godina i drugi zainteresovani učesnici, sa teritorije Podunavskog i Braničevskog okruga.

[/title]
[title h6=““]

Na Konfernciji za medije koja je prethodila događaju, za osam prisutnih medija (3 televizije, 3 radija, novine i elektronski mediji) izjave su dali: G-đa Zorica Labudović, koja je ispred Ministarstva govorila o značaju Nacionalne strategije kao i procesu njegove izrade. Takođe je najavila da će skupovi posvećeni ovoj temi, do 20 oktobra biti organizovani u još 13 gradova. Vladimir Petrović, koji je istakao posvećenost lokalne samouprave u obezbeđivanju boljeg položaja mladih kroz izradu lokalnih akcionih planova i implementaciju Nacionalne strategije za mlade. Koordinator Omladine JAZAS-a, Zoran Jović je govorio o rezultatima ovogodišnjeg programa „Mladi su zakon 2014- Podunavski okrug“ tokom koga je organizovan Međunarodni volonterski kamp u Smederevskoj Palanci kao i podrška realizaciji čak 11 omladinskih volonterskih projekata. Tatjana Rajić je ispred resurs centra za Braničevski okrug, potencirala značaj ovih aktivnosti za pomoć poplavljenim područjima, kao i promociju ključnih ciljeva Startegije za mlade, odnosno imperativa i vrednosti, a to su omladinski aktivizam, volonterizam i humanost.

[/title]
[title h6=““]

Tokom okruglog stola su predstavljene strateške oblasti Nacionalne startegije za mlade i to: zapošljavanje i preduzetništvo mladih, obrazovanje, vaspitanje i obuka, socijalna inkluzija, bezbednost, zdravlje i blagostanje mladih, aktivizam, zaštita životne sredine i održivi razvoj, informisanost i mobilnost, kultura i kreativnost mladih. U diskusiji su značajno mesto imali mladi, koji su potvrdli značaj navedenih tema, kao i konkretnih aktivnosti koje je neophodno preduzeti da bi se problemi u postojećim oblastima adekvatno prevazišli. U tom smislu zaključak je da je izrada ovog dokumenta od ključne važnosti zauspostavljanje partnerskog odnosa mladih i države kako bi se povećalo učešće mladih u društvu i time razvoj društva i države.

[/title]
[title h6=““]

NACRT NACIONALNE STRATEGIJE ZA MLADE 2015. – 2025. možete preuzeti na sledećem linku:

[/title]
[title h6=““]

http://www.mos.gov.rs/mladisuzakon/index.php/2013-10-03-13-36-17/627-predstavljanje-radnog-nacrta-nacionalne-strategije-za-mlade-2015-2025

[/title]

Ostavite odgovor