[button link=“http://jazaspozarevac.org/baza-znanja/seksualno-prenosive-infekcije/sifilis/“ color=“blue“]Sifilis[/button] [button link=“http://jazaspozarevac.org/baza-znanja/seksualno-prenosive-infekcije/gonoreja/“ color=“cyan“]Gonoreja[/button] [button link=“http://jazaspozarevac.org/baza-znanja/seksualno-prenosive-infekcije/klamidija/“ color=“violet“]Klamidija[/button] [button link=“http://jazaspozarevac.org/baza-znanja/seksualno-prenosive-infekcije/herpes/“ color=“orange“]Herpes[/button] [button link=“http://jazaspozarevac.org/baza-znanja/seksualno-prenosive-infekcije/bradavice/“ color=“red“]Polne bradavice[/button]

[title h6=“title_violet“]

Seksualno prenosive infekcije
Nazivaju se još i seksualno prenosive bolesti (STB), a takođe i venerične bolesti (VB) po boginji ljubavi Veneri. SPB su zarazne. Najčešće se prenose polnim odnosom ili neposrednim kontaktom zdrave sa zaraženom osobom. Često i lako mijenjanje seksualnog partnera, alkoholizam, narkomanija, nepoznavanje zaštite i posledica polnih infekcija, kao i druge pojave, uslovile su poslednjih deset godina postepeni i neprekidan porast oboljenja od SPI.
Mnogi oboleli od SPI, sa željom da njihova bolest ostane u tajnosti, kriju izvor zaraze ili se leče kod nestručnih osoba, izlažući se na taj način opasnosti da ne budu potpuno izlečeni ili da se njihova bolest nepotrebno komplikuje. I najzad, što nije bez značaja, omogućuju dalje širenje zaraze.
Nije pravilo da treba imati više seksualnih partnera da bi dobili neku od seksualno prenosivih infekcija. Svako ko upražnjava seks, bilo da je muško ili žensko, bilo da je stupio u seksualne odnose sa osobama suprotnog pola ili istog pola, ili i sa jednima i sa drugima – može biti zaražen!
Kako da znam da sam zaražen/a?
U malom broju slučajeva postojanje infekcije je očigledno. Kod pojedinih infekcija simptomi se čak uopšte ne manifestuju, nisu vidljivi, makar ne brzo. Manifestacija simptoma je čak kod žena manje uobičajna nego kod muškaraca.
Najčešći znaci bolesti, koji se pojavljuju i kod žena i kod muškaraca, su:
* Ispuštanje neuobičajene količine genitalne tečnosti- koja može biti ljepljiva, vodnjikava, bele ili žute boje; može biti neprijatnog mirisa.
* Bol ili peckanje prilikom mokrenja – uriniranja.
* Urinirati više nego obično.
* Svrab, osip, plihovi, i slično, na ili oko polnih organa.
* Bol u polnim organima – genitalijama.
* Bol prilikom seksualnog odnosa.
* Za žene krvarenje između ciklusa ili posle seksa može takođe biti znak.
Posle kog vremena se simptomi manifestuju?
Simptomi se najčešće pojavljuju u roku od 2 do 14 dana, međutim taj period može trajati i do 4 nedelje (ponekad i duže). Kada je, recimo, u pitanju infekcija HIV- om, postoji mogućnost da se simptomi uopšte ne javljaju nekoliko godina.
Neke uobičajne SPI- i kao npr. klamidija, često nemaju nikakvih simptoma (pogotovo kod žena). To znači da možete da budete zaraženi i da zarazite, a da ne znate!
Kako se zaraziti?
Najuobičajniji način je putem seksa – sperma, vaginalni sekret i krv nose zarazu. Muškarac, na primer, ne mora da ejakulira da bi zarazio partnerku. Mala količina tečnosti se može ispustiti pre ili bez ejekulacije, što može biti dovoljno da se partnerka zarazi. Takođe, ne morate imati seks do kraja – neke SPI mogu da budu prenešene neposrednim kontaktom polnih organa, ali i upražnjavanjem oralnog seksa (npr. herpes). Kada su u pitanju genitalne vaši dovoljan je samo kontakt kožom.
seksualno prenosive infekcije
[table]

NAZIV INFEKCIJE UZROČNIK INKUBACIJA* NAČIN PRENOŠENJA
Sifilis (Lues) Treponema pallidumImage oko 3 nedelje 1. najčešće seksualnim odnosom 2. ređe: indirektno preko predmeta lične higijene; nesterilnim iglama; sa majke na dete
Gonoreja (Triper, Kapavac) Neisseria gonorrhoeaeImage 3 do 5 dana 1. skoro isključivo seksualnim odnosom; 2. veoma retko indirektno preko predmeta lične higijene
Klamidija Chlamidia trachomatisImage od 1 do 3 nedelje skoro isključivo seksualnim  odnosomveoma retko sa majke na dete, tokom porođaja
Genitalni herpes Virusi Herpes simplex tip 1 i 2Image od 2 do 21 dan 1. najčešće seksualnim odnosom; 2. sa majke na dete u toku porođaja.
Siljate polne bradavice (Condylomata acuminata) Papiloma virusiImage od par meseci do godinu dana 1. najčešće seksualnim odnosom; 2. direktnim kontaktom sa virusima preko predmeta zajedničke upotrebe (obavljanje lične higijene, pranje tuđeg rublja, toaleti…); 3. retko sa majke na dete.
Kandida Gljivica Candida albicansImage od nekoliko dana do nekoliko nedelja 1. najčešće seksualnim odnosom; 2. upotrebom zajednickih predmeta opšte upotrebe, nehigijenom; 3. uzimanjem velikih količina lekova, pogotovo: antibiotika, citostatika, kortikosteroida…
Šuga (Scabies) Sarcoptes scabieiImage 1. seksualnim putem 2. nehigijenski uslovi života
Stidne vaši (Pediculosis pubis) Phithirius pubis (Stidna vas)Image 1. seksualnim putem 2. nehigijenski uslovi života

[/table]

* INKUBACIJA-vreme proteklo od kontakta sa virusom do momenta ispoljavanja prvih znakova bolesti. To je period kad mikroorganizam može da se razmnožava u ljudskom organizmu ali nema simptoma bolesti.
Upala mokraćnog kanala (nespecifićni ili negonoroićni uretritis) je najčešća polna infekcija današnjice, a označava upalu mokraćnog kanala sa upalom i sekrecijom koja je izazvana najrazličitijim uzročnicima, isključujući Gonokok (gonoreja). Klamidija je najčešći uzročnik nespecifićnog uretritisa (30-50% svih slučajeva).
Uzročnici upale mokraćovoda nisu samo mikroorganizmi (npr. bakterije, virusi, gljivice…), već uzrok može biti i traumatski (npr. mehanički, termički, hemijski), alergijski (na lekove i hranu) i ostali (npr. pojedine infektivne ili kožne bolesti, anomalije…).
Prevencija

– Upotreba kondoma prilikom svakog seksualnog odnosa. Važno je napomenuti da kondom ne štiti od SPI kod kojih se promene mogu naći i van polnog organa muškarca i žene (npr. genitalni herpes, polne bradavice, suga, polne vaši).
– Obratiti se lekaru uvek kada se registruje neka promena, uz kontrolu i lečenje i partnera, kao i uzdržavanje od seksaulnog odnosa dok se laboratorijski ne potvrdi da je infekcija izlečena. Bilo bi poželjno da redovne kontrole kod: ginekologa, urologa, dermatovenerologa postanu sastavni deo brige o sopstvenom zdravlju.
Lečenje
Danas se sve SPI leče uspešno ako se infekcija otkrije na vreme i primeni adekvatna terapija. Ukoliko se pojavi bilo kakva promena na polnom organu ili njegovoj okolini, potrebno je što pre obratiti se lekaru opšte prakse koji će uputiti na adekvatnog specijalistu (infektologa, ginekologa, urologa…) koji predlažu dalja testiranja i eventualnu terapiju. Uz prepisanu terapiju od strane relevantnog lekara, lečenje obavezno podrazumeva i kontrolu i lečenje seksualnog partnera uz apstinenciju, sve do izlečenja. Redovne kontrole su izuzetno bitne i zato što su recidivi (uporno ponavljanje simptoma iste infekcije) česti kod nekih infekcija (klamidija, genitalni herpes…).

[/title]