[title h6=“title_violet“]

KOKAIN
Kokain, žargonski se još naziva: koka, koks, koki, belo, kraljevska droga, lobe, sneško…
Zanimljivo: koristeći novu metodu analize vode u reci Po (Italija) sa metaboličnim nusproizvodom upotrebe kokaina, naučnici su utvrdili da u tom područiju kokain redovno koristi tri puta veći broj ljudi nego što to vlasti tvrde, odnosno oko 40.000 ljudi. Rekom Po dnevno prođe ekvivalent od oko 20 kg kokaina, tj. njegovog metaboličkog nusproizvoda koji dospe u reku kroz kanalizaciju.

[/title]

[title h6=“title_violet“]

[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/bz/kokain 001.jpg“ width=“190″ height=“140″ type=“left“ target=““]
Poreklom, kokain je alkaloid dobijen iz lišća biljke Erythroxylon coca koja samoniklo raste i uspeva u Južnoj Americi, Indoneziji i nekim delovima Afrike.
Na tržištu se najčešće nalazi u obliku belog praha-kokain, kojem dileri dodaju skrob, puder, šećer, prokain (lokalni anestetik) ili amfetamini, a krek u obliku žućkastobelih kristaliziranih komadića.
Najčešći način unosa u organizam je ušmrkavanje (intranazalno), oralno, a ređe intravenski, dok se krek puši (inhalatorno unošenje) na lulu, plastičnu bocu ili foliju, pri čijem se paljenju čuje specifično pucketanje na osnovu kojeg je i dobio ime crack=engl.pucketati.

[/title]

[title h6=“title_violet“]

Kokain spada u stimulativne droge, a ujedno je i anestetik. Dejstvo mu počinje 1-2 minuta nakon uzimanja i traje 1-2 sata. Za kratko vreme stvara psihičku i fizičku zavisnost.
Kokainska intoksikacija ima tri faze: prva-euforična faza: javljaju se nemir, smeh, osećanje intelektualne moći, brzi govor, neobuzdanost, popuštanje kontrole ponašanja, teže se kontroliše seksualni nagon; druga faza, dolazi do konfuzije, iluzija i optičkih halucinacija. Mogu se javiti i slušne halucinacije. Dešavaju se i psihotična stanja sa agresivnim ponašanjem. Treća faza je depresivna faza koju karakteriše apatija, neraspoloženje, usporenost pokreta i bezvoljnost.
U toku hronične upotrebe nastaju sve duži i teži periodi depresije, anksioznosti, razdražljivosti i paranoidnih stanja. Bolesnici su u hroničnom strahu, pate od nesanice i teške glavobolje. Posle duže upotrebe nastaju oštećenja na bubrežnim arterijama, srčanom mišiću i gastrointestinalnom traktom.

[/title]

[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/bz/kokain.jpg“ width=“145″ height=“100″ type=“left“ target=““]