[title h6=“title_violet“]

Istorijat kondoma [frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/kondom%20stari.jpg“ width=“94″ height=“95″ type=“left“ target=““]
1000 godina pre nove ere
Upotreba kondoma tj. neke forme kondoma, može se pratiti i nekoliko hiljada godina unazad kroz istoriju. Poznato je da su još drevni Egipćani oko 1000 godina pre Hrista koristili lanenu tkaninu u formi sličnoj kondomu radi zaštite od prenosa bolesti.
Dalje u XVI veku su učinjena i prva poboljšanja kondoma kada je lanena tkanina prvo bivala natopljena u hemijski rastvor i sušena pre upotrebe – to su bili prvi spremicidi na kondomima.
XVIII vek
Kondomi napravljeni od životinjskog creva pojavili su se u upotrebi. Ipak, oni su bili prilično skupi što je za nesrećnu posledicu imalo njihovu višekratnu upotrebu – jedan kondom se koristio po nekoliko puta. Ova vrsta kondoma je u to vreme opisivana kao ‘oklop protiv zadovoljstva a paukova mreža protiv infekcije’.
1880-te godine
Proizveden je prvi kondom od lateksa mada su ovakvi kodnomi postali široko dostupni tek tridesetih godina XX veka. Do 1935 1.5 miliona kondoma se proizvodilo svakog dana u Sjedinjenim Državama. Lateks se pravi od soka is drveta koje uglavnom raste u Aziji i Brazilu.
80-te i 90-te godine XX veka

80-ih godina, kondome je prozvodilo tek nekoliko proizvođača mahom iz Sjedinjenih Američkih Država. 1987. japanski brend Kimono je postao dostupan potrošačima. Ovi kondomi su bili tanji i dobro lubrikovani a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo a ne samo zaštitu.
Upotreba kondoma, tipovi i veličine kondoma
Zašto je potrebno da koristim kondom?

[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/kondom001.jpg“ width=“85″ height=“164″ type=“left“ target=““]

Kondomi su za sada jedini oblik zaštite od virusa kao sto je HIV i prenosa ostalih seksualno prenosivih infekcija ali su i odlično kontraceptivno sredstvo tj. sprečavaju neželjenu trudnoću.
Odabir adekvatnog kondoma.Danas je dostupan veliki broj različitih vrsta kondoma. Ono što se generalno podrazumeva pod kondomom je ‘muški’ kondom koji odgovara penisu muškarca i zatvoren je na jednom svom kraju.
Danas takođe postoji i ženski kondom ili vaginalna torbica koju žene koriste i koja odgovara unutrašnjosti vagine.
Od čega su kondomi napravljeni i kakvi sve oblici postoje?
Kondomi su najčešće napravljeni ili od lateksa ili od poliuretana. Ako je moguće, trebalo bi da koristite kondome od lateksa jer su oni najefikasniji u zaštiti od virusa kao što je HIV a i u najvećem broju zemalja njih je najlakše pronaći i kupiti.
Kondomi se proizvode u različitim oblicima. Većina na vrhu ima mali rezervoar mada postoje i oni koji ga nemaju. Kondomi mogu biti regularnog oblika (sa pravim stranama), anatomski prilagođeni (zaobljeni tik ispod glansa ili glave penisa) ili mogu biti komotniji u predelu glansa penisa.
Tzv. nazubljeni kondomi su sa spoljne strane teksturisani malim naborima ili izbočinama što može povećati zadovoljstvo za vreme odnosa. Kondomi takođe dolaze i u različitim bojama.
Kondomi koji su prošli odgovarajuće testove moraju to imati naznačeno ili na kutiji ili na samoj kesici u kojoj se kondom nalazi. Tada će pisati – Elektronski testiran.
Lubrikant na kondomu je takođe varijabilan. Neki kondomi ga uopšte nemaju i tada su potpuno suvi, neki su lubrikovani (podmazani) silikonskom substancom a neki imaju lubrikant napravljen na vodenoj osnovi. Važno je znati da ukoliko se koristi dodatni lubrikant, on mora biti na vodenoj osnovi jer samo takvi lubrikanti ne oštećuju kondom. Lubrikacija kondoma služi da ga učini lakšim za stavljanje i prijatnijim za upotrebu. Neki lubrikovani kondomi sadrže i spermicidnu supstancu (nonoksinol 9) dodatu u lubrikant. Takav kondom pruža i dodatni nivo zaštite u slučaju da neka količina sperme procuri iz kondoma. Spermicidna supstanca tada ubija spermatozoide pri kontaktu i smanjuje mogućnost neželjene trudnoće. Ipak, u koliko se nonoksinol koristi suviše često, može doći do alergijskih reakcija koje se manifestuju kao mali ojedi koji u stvari mogu olakšati prenos HIV infekcije. Nonoksinol je spermicid namenjen samo ženama koje su HIV negativne a u niskom riziku za izloženost HIV-u ili drugim seksualno prenosivim infekcijama i samo za vaginalni seks.
Koji oblik da koristim? Zašto neki kondomi imaju ukus?
Potpuno je na tebi odluka o tome koji oblik da koristiš. Sve te razlike u oblicima su dizajnirane da odgovaraju različitim ličnim preferencama i da povećaju užitak. Važno je komunicirati sa svojim partnerom da bismo bili sigurni da izbor kondoma odgovara oboma.Neki kondomi imaju različite ukuse da bi ucinili oralni sex interesantnijim i lepšim.

[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/kondon002.jpg“ width=“118″ height=“150″ type=“right“ target=““]
Veličina kondoma?
Kondomi se prave u različitim dužinama i širinama i različiti proizvođači prave različite veličine.
Ne postoji standardna dužina kondoma mada će se oni napravljeni od prirodne gume (lateksa) ako treba, uvek dodatno rastegnuti da pasuju muškom penisu u erekciji.
Širina kondoma takođe može da varira. Neki kondomi imaju malo manju širinu da bi potpuno prijanjali dok su neki drugi kondomi malo širi. Proizvođači kondoma su shvatili da su različite dužine i širine potrebne i sve više proširuju svoje lepeze veličina.

Kada koristiti kondom?
Neophodno je koristiti kondom pri SVAKOM seksualnom odnosu! Nikada nemoj uptrebljavati isti kondom 2 puta. Kondom stavi kada je penis postigao erekciju a pre bilo kakvog kontakta penisa i partnerovog tela. Ako sa analnog odnosa prelaziš na vaginalni, trebalo bi da promeniš kondom.
Kako se koristi kondom?
Kondomi se oštećuju ako se ne čuvaju pravilno Na njih mogu uticati i svetlost i toplota. Najbolje je ne koristiti kondom koji ti je bio u zadnjem džepu, novčaniku ili u pregradi u kolima. Da bi vas kondom uspešno zaštitio od polno prenosivih infekcija i neželjene trudnoce, treba da znate kako da ga pravilno koristite. Zato sledi kratko uputstvo i neki saveti koji će vam pomoći da uvek pravilno koristite kondom.
[table]

[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/1.jpg“ width=“130″ height=“130″ type=“left“ target=““] Kondom potisnite na jedan kraj vrećice i pažljivo otvorite pakovanje na drugom kraju. Izvucite kondom vodeći računa da kondom ne oštetite rubovima vrećice, noktima, nakitom ili zubima. Pakovanje treba otvarati isključivo prstima, a ne zubima.
Proverite da li su navoji sa spoljne strane. Ta strana je premazana lubrikantima.
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/2.jpg“ width=“130″ height=“130″ type=“left“ target=““] Povucite kožu sa vrha penisa i prislonite kondom. Kondom obavezno stavite pre nego što penis dođe u dodir sa telom partnera. Odmotajte kondom do korena penisa. Drugom rukom i dalje držite vrh kondoma. Šta učiniti ako kondom neće da se odvije (navuče)? Kondom bi trebalo da se odvije lako i bez problema od okrugle ivice ka spolja. Ako moras da se mučis ili ako to potraje više od nekoliko sekundi to verovatno znači da pokušavaš da ga staviš naopako. Da bi skinuo kondom, ne pokušavaj da ga namotaš nazad. Drži ga uz ivicu (obruc) i svuci ga. Počni ispočetka sa novim kondomom.
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/3.jpg“ width=“130″ height=“130″ type=“left“ target=““] Prstima istisnuti vazduh sa vrha kondoma da bi ostao prostor za spermu. Tako ćete smanjiti rizik od pucanja kondoma.
Ako želis da koristiš dodatni lubrikant, stavi ga na spoljašnju stranu kondoma i uvek koristi one lubrikante koji su na vodenoj osnovi jer ce uljani lubrikanti oštetiti lateks. Muškarac koji nosi kondom ne mora uvek i da ga sam sebi stavlja – to može biti zanimljiva i prijatna stvar da je uradi njegov partner u okviru predigre.
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/4.jpg“ width=“130″ height=“130″ type=“left“ target=““] Nakon ejakulacije izvucite penis dok je još uvek u erekciji, pridržavajući kondom palcem i kažiprstom da ne bi spao. Ako tokom odnosa dođe do spadanja kondoma, upotrebite novi.
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/5.jpg“ width=“130″ height=“130″ type=“left“ target=““] Pažljivo skinite kondom, vežite čvor na slobodnom kraju i bacite ga u kantu. Nije dobro bacati ga u wc šolju – kondomi su štetni po životnu sredinu.
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/6.jpg“ width=“130″ height=“130″ type=“left“ target=““] Šta učiniti ako kondom pukne?
Ako kondom pukne u toku seksualnog odnosa, brzo izvuci penis i zameni kondom. Za vreme odnosa proveri kondom s’vremena na vreme da budeš siguran da nije pukao ili spao. Ako je kondom pukao i ti misliš da je sperma izašla iz kondoma za vreme odnosa, trebalo bi da odmah konsultuješ lekara ginekologa i razmisliš o urgentnoj kontracepciji kao što je pilula ‘jutro posle’

[/table]

Kakve kondome treba koristiti za analni odnos?
Pri analnom odnosu, veća sila se prenosi na kondom pa je zato pametno koristiti jače kondome i dosta lubrikanta. Ako ne možeš da pronađeš jači kondom, običan kondom je uvek bolji nego nikakav.
Da li je korišćenje kondoma efikasna zaštita?
Ako se pravilno koristi, kondom je vrlo efikasna zaštita od HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija za vreme seksualnog odnosa. Kondom takođe štiti i od neželjene trudnoće.
Kako se kondomi testiraju?
Eventualno postojanje rupa ili drugih defekata na kondomu se testiraju elektronskim putem. Treba voditi računa da je ovo naznačeno ili na kesici u kojo je kondom upakovan ili na njegovoj kutiji. Ako podatka o elektronskoj testiranosti kondoma nema, nije preporučljivo koristiti takav kondom.
Takođe, iz svake palete kondoma se slučajno izabira određena količina koja se zatim dodatno testira.
Ovi testovi uključuju ‘vodenu probu’ test kojim se pronalaze rupice kao i ‘vazdušno opterećenje’ kojim se ispituje izdržljivost datog kondoma.
Zenski kondom, Femidom
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/z%20kondom.jpg“ width=“100″ height=“137″ type=“left“ target=““]
Ženski kondom (često poznat kao Femidom) je poliuretanska opna tj torbica oko 15 cm dugačka koju nosi žena tokom seksa i koja joj u potpunosti oblaže unutrašnjost vagine štiteći ženu od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.Na oba kraja kondoma nalazi se fleksibilan prsten. Na zatvorenom kraju kondoma, savitljivi prsten se umeće u vaginu da drži ženski kondom na mestu. Na drugom, otvorenom kraju, prsten ostaje van vagine na njenom samom ulazu. Ovaj prsten služi kao vodič u toku penetracije a takođe i sprečava kondom da skroz upadne tj. bude uguran u unutrašnjost vagine.

Na unutrašnjosti kondoma nalazi se lubrikant na bazi silikona a dodatni lubrikant se može koristiti po želji. Kondom ne sadrži spermicide i ne bi trebalo da se koristi u isto vreme kada i muški kondom od lateksa.
Ženski kondom se prvi put pojavio 1992. Od tada se širom sveta prodalo vise od 18 miliona komada. Može se pronaci pod imenima FC i Femidom.

Kako se ženski kondom upotrebljava?

Izvadite kondom iz pakovanja i lagano istrljajte spoljašnji deo da bi osigurali ravnomernu raspoređenost lubrikanta. Proverite da je unutrašnji prsten na donjem zatvorenom delu kondoma i držite kondom tako da otvoreni kraj visi nadole.
Palcem i srednjim prstom stegnite unutrašnji prsten i lagano gurnite unutrašnji prsten i kondom kroz otvor vagine a kažiprstom gurajte unutrašnji prsten i kondom u vaginu. (Zbog toga što je ženski kondom lubrikovan on je klizav pa ovo treba raditi lagano i pažljivo) Vodite rašuna da je kondom postavljen pravo u vagini i da nije uvrnut. Spoljašnji prsten i oko santimetar ipo kondoma se sada nalaze izvan vagine. Treba paziti da penis uđe u kondom a ne da sklizne u vaginu pored kondoma.
Ako kondom u toku odnosa ispadne ili uđe skroz u vaginu, treba momentalno prekinuti odnos i izvaditi kondom napolje. Zatim treba staviti novi kondom i dodati ekstra lubrikanta na njegov otvor ili na penis.
Nakon odnosa, uvrnite spoljašnji prsten i lagano izvucite kondom pazeći da seprma ostane u kondomu. Bacite kondom isto kao što biste to učinili i sa muškim kondomom. Ženski kondom ne treba koristiti više od jednog puta!

[/title]