[title h6=“title_violet“]

Genitalni herpes je infekcija izazvana Herpes simplex virusima, HSV1 i HSV2 koji takođe izazivaju i herpes lica (groznica), najčešće u ranoj mladosti. Izvor infekcije je isključivo čovek, a herpes se prenosi poljupcem i svim vidovima seksualnog opštenja kao i mehaničkim putem tj. rukama. Infekciju takođe može preneti trudnica na dete preko posteljice ili prilikom rođenja.
Simptomi herpesa mogu biti veoma različiti od osobe do osobe. Takođe se prvi simptomi mogu javiti posle dosta vremena od trenutka zaraze. Groznicu karakteriše osećaj napetosti i svraba na mestu gde će se nakon nekog vremena pojaviti plihovi veličine 1-2mm koji su ispunjeni belo-žutom tečnošću. Oni ubrzo pucaju i prave kraste. Moguća je pojava povišene temperature. Kod genitalnog herpesa simptomi su isti a lokacija plihova je obično na spoljnim genitalijama, grliću materice, izvodni mokraćni kanal, prostata, testis i regija oko analnog otvora.
Simptomi
Isti su i kod žena i kod muškaraca. Mogu biti blaži i ozbiljniji:
* osećaj gripoznosti, natečeni limfni čvorovi na preponama,
* svrab ili pečenje pre pojave plihova,
* mali, bolni plihovi na polnim organima ili ustima,
* plihovi ostaju u proseku 10 dana i nestanu, ali virus ostaje u telu.

Dijagnoza:
Genitalni herpes se obično primeti za vreme napada.
Terapija:
Ne postoji pravi način lečenja kojim bi se iz tela odstranio herpes, ali bolest može da se kontroliše, a seks treba izbegavati za vreme „razbuktavanja“.
Ako lečenje izostane:
* infekcija se može preneti na partnera,
* majka može preneti na bebu prilikom porođaja.

[/title]