Please go to the Menu section, create a menu and then select the newly created menu from the Theme Locations box from the left.
advert
Omladina JAZAS-a Požarevac

Omladina JAZAS-a Požarevac

Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga

narkomanija

U Srbiji će danas biti obeležen 26.jun Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama, kako bi se javnost upozorila na sve veći problem zloupotrebe narkotika i potrebu uključivanja svih aktera u rešavanje ovog problema.

Borbi protiv trgovine drogom kao i preventivnom delovanju u Srbiji se poslednjih godina poklanja velika pažnja jer je vlada usvojila strategiju. za borbu protiv droga.

Opšti cilj Strategije je očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva smanjenjem korišćenja droga i štetnih posledica prouzrokovanih zloupotrebom narkotika.
Cilj je da se to postigne kroz nekoliko polja delovanja koji podrazumevaju koordinaciju, smanjenje ponude i tražnje droga, informisanje, istraživanje i evoluaciju i međunarodnu saradnju. Kampanja povodom 26. juna sprovodi se u Srbiji dugi niz godina, sa ciljem da se društvo motiviše za učešće u svim aktivnostima koje mogu da doprinesu smanjenju zloupotrebe droga.

Generalna skupština UN je Rezolucijom 42/112 iz 1987. godine 26. jun proglasila Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama a od naredne godine taj datum se obeležava širom sveta.

Taj datum je, istovremeno, znak sećanja na kineskog službenika Lina Zeksua koji se borio protiv prodaje droge u Kini u 19. veku tako što je naredio uništenje ogromnih količina opijuma.

Zapretite nas:

No comments yet.

Add a comment

Choose language / Prevodi

EnglishSerbian