Омладински Рад За Бољи Град

У склопу пројекта „НАПОРним стазама ка препознавању омладинског рада“, који спроводи Национална организација практичара/ки омладинског рада, а финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије, спроводи се кампања на препознавању квалитета рада организација за младе и младих на локалном нивоу у партнерству са организацијама чланицама.

Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац и Урбан Стреам су 01.11.2018 године, од 12.30 до 13.30 сати, у Конференцијској сали Центра за културу Пожаревац, одржали Округли сто под називом „Омладински рад за бољи град“. Овом догађају је претходила и онлајн кампања на друштвеним мрежама са истим циљем. Како би обезбедили препознатљивост организација које континуирано улажу у квалитет својих програма код локалних институција и указали на предности међусекторске сарадње, односно на који начин заједно могу креирати простор у коме млади могу да расту и развијају своје потенцијале како би постали активни и доприносили заједницама у којима живе.

Резултати више истраживања које је Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада – (НАПОР) спровела указују на неопходност повезивања организација које се баве омладинским радом са локалним институцијама ради креирања мреже услуга које воде ка системској бризи о младима. Недостатак координације услуга, као и обједињеног информисања младих показало се као један од кључних проблема.

На догађају су говорили Зоран Јовић из Омладине ЈАЗАС-а Пожаревац, као и Маја Марић, координатор програма за младе Урбан Стреам-а. Присутним представницима институција представљени су рад удружења, методологија и значај Омладинског рада, као и процес акредитације организација за примену стандарда омладинског рада и стандарди квалитета програма за младе. Објашњен им је значај Етичког кодекса кога се придржавају акредитоване организације чланице НАПОР у раду са децом и младима и осигурање сигурног и безбедног окружења за спровођење активности.

Присутнима су представљени најзначајнији пројекти којима се организације тренутно баве, а то су „Знам шта хоћу, дрогу нећу“ на превенцији злоупотрбе психоактивних супстанци, од стране Омладине ЈАЗАС-а Пожаревац, као и „Имам само једну кожу“ на превенцији вршњачког насиља и дискриминације, од стране Урбан Стреам-а. Такође је вођена дискусија о начинима укључивања младих у програме и пројекте који се спроводе за њих.

На догађају су били присутни представници основних и средњих школа, Националне службе за запошљацање, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, Завода за јавно здравље, Културно-спортског центра Костолац, Црвеног крста Пожаревац, УГ Арт Дистрикт и НВО психолошки центар.

Закључак овог догађаја је био да су млади углавном заинтересовани за учешће у програмима, али да већи њих није упозната са могућностима које имају и које им пружају како организације за младе, тако и установе културе, спорта као и школе. Још неки од предлога су и више заједничких састанака током године, као и заједнички рад на креирању програма за школе.

Ostavite odgovor