Međunarodni volonterski kamp Šuma Šumarum

[title h6=““]

Omladina JAZAS-a Požarevac je već treću godinu za redom organizovala Međunarodni volonterski kamp kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta Republike Srije – ovog puta na Srebrnom jezeru, Opština Veliko Gradište, u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i lokalnim partnerom Opštinom Veliko Gradište.

Šuma Šumarum kamp je održan od 12. do 26. septembra 2016. godine, a okupio je 6 volontera iz inostranstva ( Južna Korea, Ukraina, Španija, Italija, Češka i Francuska ) i 4 lokalnih volontera iz Srbije. Volonteri su bili smešteni u naselju Beli bagrem.

suma_sumarum_6

Volonteri sami sebi plaćaju put do mesta kampa bilo da dolaze iz Srbije ili bilo koje zemlje Sveta, a na kampu imaju obezbeđen smeštaj i hranu, kao i sav potreban materijal za rad i organizovano slobodno vreme. Radilo se 6 sati dnevno svakog dana sem nedelje. Sa volonterima na kapmu su sve vreme 2 kamp lidera koji su takođe volonteri, a koje za svaki kamp šalju Mladi istraživači Srbije koji drže obuke za te mlade lidere, a i obezbeđuju prijavu volontera, preko Internacionalnog volonterskog servisa.

13 dana Volonteri su radili na uređenju „Špica“ dela kopna koji ulazi u Dunav sa desne strane nasipa koji razdvaja Srebrno jezero i Dunav. Na tom prostoru se planira turistički kamp za sledeću godinu, a volonteri su radili na pripremi terena i sadnji „sibirske breze“, krčili su teren i uklonili otpad. Volonteri su sami kreirali i kante za otpatke od starih guma, koje će biti postavljene u narednom periodu.

suma_sumarum_5

Volonteri su učestvovali i u sadnji cveća na delu nasipa koji „gleda“ ka Srebrnom jezeru, a cveće su sadili zajedno sa mladima iz neformalne grupe „Zelena družina“ iz Velikog Gradišta koji realizuju omladinski projekat „Daj svoj doprinos zelenom ambijentu“.

suma_sumarum_3

Kao veoma bitan deo ovog međunarodnog volonterskog kampa je bila i priprema terena za podizanje plastenika za potrebe stanovnika „roze kuće“ (osoba sa intelektualnim smetnjama) koji će u narednom periodu u tom plasteniku uzgajati povrće za svoje potrebe. Rad na plasteniku će nastaviti mladi iz udruženja „ZDRAVO“ iz Velikog Gradišta kroz omladinski projekat „Za život u zajednici“.

Turistička organizacija Veliko Gradište je obezbedila volonterima 10 bicikla na korišćenje tokom trajanja kampa i tako olakšala kretanje od mesta boravka do terena gde se radilo, a i delom popunjeno slobodno vreme. Oni su organizovali i mini turističku turu za učesnike kampa, obilazaka opštine uz turističkog vodiča, kao i čuvenu riblju čorbu koju je nagrađivani alas pravio u mestu boravka volontera.

suma_sumarum_4

Odigrana je i prijateljska fudbalska utakmica između ekipe volontera i ekipe Opštine sa predsednikom na čelu, rezultat je manje važan a sve se završilo druženjem u kampu. Odigrana je i odbojkaška utakmica između volontera i učenika Srednje škole Veliko Gradište koji su nedavno imali velike uspehe. Organizovan izlet do Golubačkog grada, kao i umetničke radionice zahvaljujući UG Jefimija iz Velikog Gradišta i UG Art Distrikt iz Požarevca.

suma_sumarum_2

Omladina JAZAS-a Požarevac se 2014. godine priključila Internacionalnom volonterskom servisu, preko Mladih istraživača Srbije koji preko 30 godina organizuju volonterske kampove i šalju mlade iz Srbije na kampove u sve krajeve Sveta. Te godine smo organizovali radni kamp u Smederevskoj Palanci nakon poplava, prošle godine je realizovan Eko kamp u podnožju Homoljskih planina, ove godine je to bio Šuma Šumarum na Srebrnom jezeru, a uveliko se već razmišlja o narednom letu i novim prilikama za mlade ljude da se druže, upoznaju nove kulture i urade nešto korisno u možda nekoj novoj lokalnoj zajednici, možda baš u Požarevcu.

suma_sumarum_1

Ove godine kroz Nacionalni program volontiranja MLADI SU ZAKON – Ministarstva omladine i sporta je organizovano u Srbiji do sada najveći broj volonterskih kampova, čak 47 .

Radeći zajedno, rame uz rame, na zadatku od zajedničkog interesa za mlade, živeći, hraneći i odmarajući se zajedno, ljudi mnogo mogu učiniti, razumeti i naučiti jedni od drugih na način koji nijedna druga aktivnost ne može da pruži.

[/title]

Ostavite odgovor