5. decembar Međunarodni dan volontera

[title h6=““]

Danas, 5. decembra, obeležava se Međunarodni dan volontera, kojih prema procenama u Svetu ima više stotina miliona, a u Srbiji više od 100.000 prema zvaničnim procenama. 

[/title]
[title h6=““]

Volontiranje, koje se kod nas često poistovećuje sa stručnom praksom, „stvar je dobre volje“ i ne donosi zaradu, ali ima značajne ekonomske i socijalne efekte. Važna je komponenta i svake strategije smanjenja siromaštva, održivog razvoja, unapređenja zdravlja, zaštite od prirodnih katastrofa i društvene integracije, a posebno borbe protiv diskriminacije.

[/title]
[title h6=““]

*Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 5. decembar za Međunarodni dan volontera proglasila 1985. godine, kao podsećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN. 

[/title]
[title h6=““]

*U Srbiji se Dan volontera obeležava od 2010. godine, kada je donet i Zakon o volontiranju, prvi dokument koji reguliše volonterizam u Srbiji. 

[/title]
[title h6=““]

Omladina JAZAS-a Požarevac u cilju podizanja svesti o značaju, vrednostima i prednostima volonterizma, realizuje projekat pod nazivom „Volontiram i vredim“ koji finansira grad Požarevac.

[/title]
[title h6=““]

U okviru projekta smo sproveli istraživanje o volonterizmu među srednjoškolcima i studentima, a ovo su neki od rezultata:

[/title]
[title h6=““]

– 62% učesnika je prvi put je čulo za volontiranje u osnovnoj školi

[/title]
[title h6=““]

– 42% učenika nije sigurno da li bi se uključilo u volonterizam

[/title]
[title h6=““]

– 40% učesnika bi volontiralo u cilju dobijanja zaposlenja

[/title]
[title h6=““]

– 65% učesnika nije upoznato sa zakonskim propisima o volontiranju

[/title]
[title h6=““]

– oni koji volontiraju, volontiraju da bi se osećali bolje, da bi stekli nova znanja i veštine, kao i da bi upoznali nove ljude

[/title]
[title h6=““]

Naredni koraci su nam unapređenje znanja mladih o volontiranju i upoznavanja sa vrednostima volontiranja, kao i unapređenje procedura volontiranja u organizaciji, ali i Gradu. Senzibilizacija i upoznavanje Institucija sa Zakonom o volontiranju i onoga šta može da se pruži volonterima. Resursi koji su potrebni za razvoj volonterizma u Gradu moraju da budu dostupni mladim ljudima, njima je potrebno razumevanje i vrednovanje njihovog volonterskog angažmana. Za njihovo poklonjeno vreme humanim vrednostima oni očekuju podršku i nadamo se da ćemo uspeti zajedno da unapredimo volonterizam u Gradu.

[/title]


[title h6=““]

Omladina JAZAS-a Požarevac je već 4 godine realizuje i Međunarodne volonterske kampove, kao i Volonterske akcije kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta. Od ove godine smo i Kontakt tačka Mladih istraživača Srbije za slanje volontera na volonterske kampove u Srbiji, ali i celom Svetu.

[/title]
[title h6=““]

Hvala što pružate podršku volonterizmu
Omladina JAZAS-a Požarevac

[/title]

Ostavite odgovor