„Ministarstvo sporta“: A gde je omladina?

koms

[title h6=““]

Povodom greške koja se učestalo ponavlja u javnim glasilima, a tiče se naziva resornog ministarstva za omladinu, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) izdaje sledeće saopštenje:

[/title]
[title h6=““]

Iz dana u dan u medijima se ponavlja pojava izveštavanja o Ministarstvu omladine i sporta, te novom resornom ministru, u „skraćenoj“ verziji – ’ministarstvo sporta’ tj. ’ministar sporta’. S tim u vezi KOMS naglašava i podseća da je pun zakonski naziv ovog tela – Ministarstvo omladine i sporta (MOS) i apeluje na medije i širu javnost da u daljem navođenju usvoje ispravan naziv.

[/title]
[title h6=““]

Podsećanja radi, ovo ministarstvo osnovano je pre 7 godina upravo na inicijativu i uz kontinuirane napore omladinskog civilnog sektora u Srbiji. Ignorisanjem ’omladine’ iz naziva ovog tela, indirektno se ignoriše ceo jedan resor, odnosno svest o postojanju 1 500 000 mladih ljudi u Srbiji (15-30 god.) u ime čijih najboljih interesa ovo ministarstvo i jeste osnovano. Prema Nacionalnoj strategiji za mlade, postoji 11 prioritetnih oblasti za mlade a to su: aktivno učešće, donošenje odluka, informisanje, jednake šanse, postignuća, slobodno vreme, obrazovanje, zapošljavanje, bezbednost, zdravlje i održivost. Stoga, apelujemo na medije i pozivamo na profesionalnu odgovornost da se izveštavanje o mladima izmesti iz isključivo fokusa sporta i proširi na celokupnu omladinsku politiku. Verujemo da je prvi korak u tom pravcu prepoznavanje svih resora Ministarstva OMLADINE i sporta.

[/title]
[title h6=““]

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je savez udruženja koji trenutno okuplja 68 organizacija članica (udruženja mladih i za mlade) sa čitave teritorije Republike Srbije. KOMS je najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji čija je misija da zastupa interese mladih razvijajući partnerski odnos sa državom, međusektorsku i međunarodnu saradnju, podstičući aktivno učešće mladih i organizacijski razvoj svojih članica. Krovna organizacija mladih Srbije je jedan od najznačajnijih nosilaca omladinske politike u Srbiji.

[/title]

Ostavite odgovor