Svetski dan borbe protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

[title h6=““]

U okviru IPA Programa Prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, koga finansira Evropska Unija i sufinasira Grad Požarevac, Omladina JAZAS-a Požarevac u saradnji sa partnerima iz Bora (UG Kokoro)  i Rešice (Mircela Eliade-Theoretical Hight School i Traian Vuia – Theoretical Hight School) sprovodi projekat ”Saznaj o životu II” a na teritoriji grada Požarevca u svim osnovnim i srednjim školama. Opšti cilj ovog programa  je povećana integracija i unapređenje kvaliteta života u pograničnim područjima, a specifični ciljevi projekta se odnose na prevenciju rizičnih ponašanja mladih zasnovanih na nacionalnim strategijama Srbije i Rumunije u borbi protiv droga.
Jedan deo aktivnosti odnosi se na obeležavanje 26. juna – Svetskog dana zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, koji je obeležen u ponedeljak, 27. juna 2011. godine u ulici Stari Korzo, javnim događajem.

Zoran Jović, PR organizacije je ovom prilikom istakao da Omladina JAZAS-a Požarevac svojim radom, kroz raznovrsne aktivnosti nastoji da edukuje što veći broj mladih ljudi o prevenciji i zaštiti sopstvenog zdravlja.

„Mi ih kroz ovaj projekat i aktivnosti učimo kako da se odupru iskušenju i izazovu da probaju neku psihoaktivnu supstancu-„droge“ ako sa njom dođu u kontakt. Tako se i konkurs zove „Iskušenje Nezavisnosti“.

Apelujemo na sve druge institucije da učine svaki napor da psihoaktivne supstance – „droge“ budu što manje dostupne mladim ljudima u našem Gradu i Regionu“, dodaje on.

U okviru aktivnosti povodom obeležavanja ovog datuma organizovan je likovno-literalni konkurs pod nazivom „Iskušenja NEzavisnosti“ za učenike Osnovnih škola na teritoriji koju pokriva Grad Požareva (Požarevac, Kostolac, Bradarac i Lučica).

Odabrano je šest najboljih radova.

U kategoriji literalnih radova nagrade su osvojili Učenici:

1. mesto – Anđela Ilić VII1 OŠ „Kralj Aleksandar I“

2. mesto – Petar Tomić V1 OŠ „Kralj Aleksandar I“

3. mesto – Nora Stošić V3 OŠ „Kralj Aleksandar I“

Literalni rad Danica Antić, učenica V2 razreda OŠ „Desanka Maksimović“ nagrađen je van konkurencije.

U kategoriji likovnih radova nagrade su osvojili:

1. mesto – Teodora Denčić, Nora Stošić i Aleksanda Vujčić V3 „Kralj Aleksandar I“

2. mesto – Ivan Milićević V4 „Kralj Aleksandar I“

3. mesto – Isidora Cojkić i Miloš Kožul V4 „Kralj Aleksandar I“

Pomenutim učenicima uručene su nagrade, dok su ovom prilikom pročitani literalni radovi.

Volonteri Omladine JAZAS-a Požarevac su ovom prilikom prolaznicima podelili vaspitno-obrazovni materijal u vidu brošura NE DOZVOLI DA DROGA UPRAVLJA TVOJIM ŽIVOTOM.

Literalni i likovni radovi nagrađenih učenika, ali i učenika koji su učestvovali na konkursu bili su izloženi na izložbi koja je organizovana na Čačalici u subotu, 25. 06. 2011., u okviru „Akcije za zdravlje“
[/title]

Ostavite odgovor