[title h6=“title_violet“]

LSD
ŽARGONU : trip, esid, kartončić, sličica…

LSD je najjači sintetički halucinogen. Hemijski to je Dietil-amid lizergične kiseline. Poznat je još od 1938. godine a i danas je jedna od najmoćnijih droga koja menja raspoloženje i svest.
[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/bz/lsd 001.jpg“ width=“150″ height=“150″ type=“left“ target=““]

  • Pronalazač interneta Tim Berners Li i švajcarski hemičar Albert Hofman, koji je otkrio halucinogena svojstva LSD-a, najgenijalniji su umovi našeg doba, prema istraživanju koje je sprovela globalna konsultantska firma “Creator Synectics”.
  • U fotogaleriji nalazi se devet slika koje je nacrtao jedan umetnik pod uticajem LSD-a u razdoblju od 8 sati. Najjači uticaj LSD-a bio je nakon 2 sata i 45 minuta, što se može videti po priloženim crtežima.

KAKO IZGLEDA LSD: Nalazi se u obliku tečnosti, najčešće natopljena na kartončiće koji se sisaju (komadi papira dekorisani raznim slikama i popularnim motivima, natopljeni u rastvor LSD i osušeni), ili u obliku malih tableta, želatinske mase raznih oblika (kockaste, okrugle, piramidalne), tečnosti ili praha…
KAKO SE UNOSI U ORGANIZAM: LSD se obično uzima oralno,(tablete, rastvor, prah) jer se brzo resorbuje iz gastrointestinalnog trakta, bilo da sisa ili guta. U obliku tečnosti se moze apsorbovati preko sluzokože (ukapavanjem u oko, na jezik ili na kockici šećera). LSD se metaboliše u jetri i izlučuje u urinu 24-48 sati.
EFEKTI UPOTREBE LSD-a: Dejstvo počinje posle 30 – 90 minuta, traje od 4 – 12 sati i veoma je nepredvidljiv. Zavisi od raspoloženja, okruženja, očekivanja, količine i jačine – može biti sasvim prijatno (dobar trip), ali i krajnje neprijatno (loš trip). Prvi simptomi su od strane vegetativnog sistema, u nižim dozama ima efekte slične marihuani, u srednjim dozama dovodi do iluzija i halucinacija, a predoziranjem nastaju “kosmičke magijske vizije”. Osoba može imati osećaj sjedinjavanja sa prostorom kao i jake bliskosti sa drugim ljudima. Opažanje je poboljšano, misaoni procesi ubrzani, osećaj postaje jači, javljaju se halucinacije . Senzacije i osećaji mogu da se prepliću čime se stvara utisak da boje ili muzika imaju miris, da se zvuk vidi ili miris čuje, što može biti zastrašujuće ili uzbudjujuće. Droga može da menja lični identitet i sliku o sebi.
KRATKOROČNE POSLEDICE: Najčešći problemi koji se javljaju kod nekvalitetne droge odnosno „lošeg tripa“, mogu biti osećaji straha i očaja. Takve se posledice mogu javiti kad osoba ima problem poput depresije, šizofrenije, manične depresije itd. Droga dovodi do ekstremnih promena raspoloženja, nepravilnog disanja, znojenja, drhtavice u rukama… Promene se događaju u percipiranju svetla, zvukova, mirisa i dodira i osećaja za vreme. Povećava se i krvni pritisak, broj otkucaja srca, i nivo šećera u krvi. U prvih nekoliko sati nakon konzumacije može se javiti mučnina i vrtoglavica.
DUGOROČNE POSLEDICE: LSD može prouzrokovati ekstremne, dugotrajne neuropsihijatrijske probleme, poput „Flashbackova“, psihoza, teških depresija ili sindroma sličnih šizofreniji, pogotovo kod osoba koje češće koriste drogu. Osim toga ‘trip’ može dovesti do ekstremne promene raspoloženja, napada agresije, strahova i slično.
IZGLED OSOBE KOJA JE UZELA LSD: Proširene zenice, suvoća usta, zgrčenost mišića, znojenje, povišena telesna temperatura, nesanica, konfuzija, gubitak apetita, a ponašanje osobe nije u skladu sa situacijom i okruženjem.
Za LSD nije dokazano razvijanje fizičke zavisnosti, ali moguće je da ljudi postanu psihički naviknuti na redovno uzimanje LSD-a. Učestalim uzimanjem ne razvija se tolerancija, što znači da s vremenom nisu potrebne sve jače doze, kao što je slučaj kod npr. ekstazija. Tolerancija postoji jedino 2-3 dana nakon uzimanja, kada će ponovno uzimanje LSD-a izazvati slabe ili nikakve efekte.
Nije dokazana nikakva hemijska šteta uzrokovana LSD-om, kao npr. uništavanje neurona i sl., ali negativne psihičke promene koje su posledice loših iskustava na LSD-iju mogu biti trajne.

[frame title=““ href=““ src=“http://jazaspozarevac.org/images/baza-znanja/bz/lsd_collage2.jpg“ width=“400″ height=“310″ type=“center“ target=““]

[/title]