[title h6=“title_violet“]

Sifilis
Sifilis ili lues je zarazna polna bolest koju izaziva bakterija spiroheta, koju je otkrio Saudin 1905. godine. Sifilis se može dobiti seksualnim putem ili putem dodira sa nekim ko je inficiran. Širi se preko otvorenih rana i osipa koje sadrže bakterije koje mogu proći kroz mukozne membrane genitalija, usta ili anusa kao i drugih delova tela na kojima je koža povređena. Za razliku od drugih zaraznih bolesti, sifilis ne stvara trajni imunitet pa je moguće zaraziti se njime ponovo. Treba imati u vidu da korišćenje kondoma smanjuje rizik od zaraze ali ne štiti od njega u potpunosti.

[/title]

[title h6=“title_violet“]

Razvoj bolesti
Primarni stadijum: Posle tri nedelje, koliko traje period inkubacije, od zaraženja javlja se bezbolan čir koji se naziva tvrdi sankr. Obišno se javlja na genitalijama ili blizu mesta prodora bakterije. Ubrzo se javljaju promene na okolnim limfnim žlezdama koje oteknu, ali su bezbolne. Mada se može desiti da ovaj prvi stadijum prođe bez primetnih simptoma, posebno kod žena jer se može desiti da se ovaj čir sakrije u unutrašnjosti vagine tako da ostane potpuno neprimećen. U primarnom stadijumu sankr je jako zarazan.
Sekundarni stadijum: Ovaj stadijum se javlja između jedne nedelje i šest meseci, kada počinje sekundarni razvo?. Do tada se bakterija proširila po celom organizmu. Na koži javljaju ospe, najpre ruzičaste, zatim tamno crvene i mrke, posle kojih dolaze čvorici, a onda sve to isčezne.
Latentni stadijum: Nakon nekoliko godina, obično 6-10, počinje tercijarni stadijum. U ovoj fazi ne postoje vidljivi znaci bolesti, ali bakterija je najverovatnije već počela da napada srce, mozak i druge unutrašnje organe.
Kasni stadijum: U ovoj fazi već postoji neka od sledećih bolesti: ozbiljno srčano oboljenje, slepilo, progresivna paraliza, čak i mentalni poremećaji. U ovoj fazi sifilis nije prenosiv. Međutim, danas retko ko dolazi u ovu fazu zahvaljujući uspešnoj primeni medikamenata.
Dijagnoza i lečenje
Sifilis se može dijagnostikovati i lečiti u bilo kom stadijumu bolesti. Ako su ranice vidljive, lekar će uzeti bris na analizu. Postoji i test krvi, ali duže traje. Osip je takođe indikator bolesti, koji ukazuje na eventualnu prisutnost bolesti. Leči se penicilinom. Pošto se bolest ponekad ponovo javlja i da bi se izbegli propusti, preporučljivo je da se nakon lečenja test na sifilis ponovi bar jos dva puta. Prva tri stadijuma se leče u potpunosti bez ikakvih trajnih oštećenja, a u poslednjem stadijumu mogu se zaustaviti dalja oštećenja.

[/title]