[title h6=“title_violet“]

MDMA je sintetički narkotik (psiho supstanca), u novije vreme zauzima visoko mesto kod mladih. U žargonu je poznat kao EKSTAZI(Ectasy). Najčesće se uživa na grupnim slavljima, u stanovima, kafićima, diskotekama i dr. te se ubraja u tzv. klupske droge. U kombinaciji sa alkoholom može proizvesti jako štetno dejstvo po mentalno i duhovno zdravlje korisnika. Hemijska struktura ekstazija slična je ostalim sintetičkim drogama  koje izazivaju oštećenja mozga.
Kratkoročni efekti: razdražljivost, paranoidne psihoze, delirijum, impontencija, lupanje srca, povišeni krvni pritisak, hiper aktivnost.
Način konzumiranja: oralnim i injekcionim putem.

Zdravstvene teškoce:

Istraživanja su pokazala da ekstazi izaziva oštećenja na mozgu. Posebno su ugroženi centri koji regulišu raspoloženje, agresivnost, seksualnu aktivnost, spavanje i osetljivost na bol. Korisnici ekstazija se suočavaju sa istim zdravstvenim rizicima sa kojima se suočavaju i korisnici kokaina, amfetamina i metamfetamina: razdražljivost, insomniju, konfuziju, drhtavicu, grčeve, zabrinutost, paranoju i agresivnost. Hipertermija (povisena telesna temperatura) i grčevi mogu rezultirati smrću.  Ubrzano lupanje srca i povišen krvni pritisak mogu izazvati nepopravljiva oštećenja krvnih sudova mozga, što može biti uzrok moždanog udara.

[/title]

[title h6=“title_violet“]

NEKE OD TABLETA EKSTAZIJA

U žargonu to je eks, ekser, smile, ekstaza, X, golubica, vesela tableta, Adam…

[/title]
[title h6=“title_violet“]

Pojavio se 1988. godine u Holandiji i Belgiji. Na “rejv” koncertima lansirana je supstanca koja će pružiti “kolorit”i “sadržaj”, a razlikovaće se od tripa. Ekstazi vodi do “ekstatičnog” raspolozenja, “flash-a” i “rush-a”, funkcije mozga su brže, telo je prožeto osećanjima topline i miline, prijatne naježenosti.
Kako izgleda? Na tržištu se nalazi u obliku tableta, kapsula ili praha. Gorkog je ukusa. Tablete su različitih boja i na njima su utisnuti različiti znaci i oblici (delfin, znak Mercedesa, smile…) koji ne označavaju vrstu dejstva, već različite proizvođače i imaju jedino marketinški karakter.
Kako se unosi u organizam? Najčešće se guta sa tečnošću, ali može i da se isitni i ušmrkava.
Kako deluje? Spada u stimulativne droge, ubrzava psihičke i fizičke funkcije organizma, a u većim dozama može da izazove i halucinacije. Povećava aktivnost serotonina, dopamina i noradrenalina. Serotonin je neurotransmiter koji reguliše raspoloženje, apetit, agresivnost, seksualnu aktivnost, spavanje i osetljivost za bol. Njegovo povećano oslobađanje uzrokuje povišenje raspoloženja koje osobe osete pod dejstvom ekstazija, ali se oslobađanjem velike količine prazne njegove zalihe u mozgu, uzrokujući negativne posledice kod osoba koje su koristile ekstazi.
Šta se dešava kada osoba uzme ekstazi? Nakon 20-90 minuta počinju efekti koji 15-ak minuta kasnije dostižu vrhunac, a prestaju nakon 4-6 sati.
Psihički efekti: euforija, mentalna i emotivna čistoća, osećaj bliskosti sa drugima, konfuzija, nesanica, napetost, paranoja, agresivnost, osećaj lakoće i lebdenja, smanjen osećaj za glad i žeđ.
Fizički efekti: napetost mišića, posebno viličnih, zamagljen vid, žmarci, preznojavanje, mučnina, povišen krvni pritisak, ubrzan rad srca, nevoljni pokreti, drhtanje ruku.
Kako izgleda osoba koja je uzela ekstazi? Može da bude govorljiva, razdragana, željna društva, u stalnom je pokretu, puna energije, neusklađenog ponašanja, može da izgleda konfuzno, uplašeno ili agresivno, zenice su proširene, mišići napeti (često je škrgutanje zubima), ubrzan rad srca, preznojavanje, drhatnje ruku.
Šta može da se desi usled konzumiranja ekstazija? Može doći do dehidratacije usled gubitka soli i vode preznojavanjem, do moždanog ili srčanog udara zbog povišenog krvnog pritiska, epilepsije, maligne hipertermije (pregrejavanje tela) i bubrežne insuficijencije (prestanak rada bubrega).
Crash – stanje u koje osoba može zapasti nakon prestanka dejstva ekstazija, a predstavlja osećaj tuge i straha. To je, u stvari, napad panike koji ne mora uvek da se javi, ali iz straha od njega osoba uzima sledeću tabletu odmah po prestanku dejstva uzete.
Day after– zbog povećanog pražnjenja serotonina tokom dejstva ekstazija njegove zalihe u mozgu se iscrpljuju, usled čega se javlja depresija, nesanica, osećaj iscrpljenosti i gubitka apetita. Potrebno je do dve sedmice da bi se zalihe potpuno obnovile.
A nakon duže upotrebe? Mogu da se jave konfuzija, depresija, problemi sa spavanjem, napetost, paranoja, teškoće u pamćenju.

Ekstazi izaziva psihičku zavisnost, a posle duže upotrebe javlja se i tolerancija (potreba da se nakon dužeg uzimanja supstance poveća doza da bi se postigli isti efekti).

[/title]