Prezentovanje rezultata ankete o običajima, navikama..

[title h6=““]

Omladina JAZAS-a Požarevac partner je na projektu „Aktiviraj se, jer dosadno je oPASno“ – Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Ovaj projekat realizuje Udruženje ZDRAVO, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i sufinansira Grad Požarevac.

Rezultati ankete o običajima, navikama i stavovima o psihoaktivnim supstancama sredjnjoškolaca prezentovani su relevantim činiocima društva u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi početkom ove sedmice.

Rezultati anonimne ankete sprovodene na uzorku od 1200 učenika srednjih škola u Požarevcu (Ekonomska i Politehnička) i Petrovcu na Mlavi (Gimnazija) pokazuju zabrinjavajuć podatak koji govori da je 124 učenika probalo marihuanu, a 66 heroin. Kod eksperimentisanja sa PAS prednjače kokteli, a rezultati govore da je 90% mladih upravo koktele probalo više puta.

Često  pije 26% anketiranih, a povremeno 54% njih i to uglavnom na žurkama i u kafićima. Podaci takođe pokazuju da 45% učenika je svoje prvo alkoholno piće probalo između 11 i 14 godina.

Iako se oko 70% srednjoškolaca izjasnilo da nikada ne konzumira cigarete, rezultati pokazuju da se broj pušača u srednjim školama povećava u zavisnosti od godine i sve je veći što se bliži završna. Takođe, broj dečaka i devojčica u konzumiranju cigareta i alkohola je skoro izjednačen.

Mladi najmanje očekuju pomoć od škole, dok najviše pomoći u rešavanju problema očekuju od roditelja, od kojih dobijaju i više nego očekevinau pomoć.

80%  srednjoškolaca svakodnevno konzumira kompletan obrok, dok se fizičkom aktivnošću bavi 31% anketiranih .

Rezultate ankete analizirao je i prezentovao u Požarevcu (24.10.2011.) i Petrovcu na Mlavi (26.10.2011.) klinički psiholog Milorad Jokić.

Pored  Omladine JAZAS-a Požarevac, partneri na projektu su i Zavod za javno zdravlje Požarevac, Kancelarija za mlade Grada Požarevca, kao i JU Direkcija za omladinu i sportа Petrovac na Mlavi.

[/title]

Ostavite odgovor