Lažna sloboda

foto-karlovci-I
[title h6=““]

Centar za omladinski rad Novi Sad je u oviru projekta Lažna sloboda održao od 25.-29. maj 2015., u Sremskim Karlovcima, drugi po redu trening Primena metodologije lažna sloboda – životni stil bez alkohola za predstavnike/ce udruženja mladih i za mlade, kao i kancelarija za mlade.
Projekat je sastavni deo programa švedske organizacije IOGT-NTO koji se sprovodi na 4 kontinenta (Afrika, Amerika, Evropa i Azija), a Centar za omladinski rad je zvanični partner za Srbiju.
Kada je u pitanju konzumacija alkohola, evropski dokumenti prepoznaju mlade kao veoma rizičnu grupu koja je neretko odabrana od strane alkohol industrije kao primarna ciljna grupa. Reklame su upravo prilagođenje mladima, oslikavajući njihov životni stil, želje i potrebe.
foto-karlovci-II
Teme kojima se trening bavio su: Zašto mladi konzumiraju alkohol? Koja je uloga omladinskog rada u prevenciji konzumacije alkohola među mladima? Koja je uloga omladinskih radnika/ca? Da li smo spremni da se odupremo društvenim normama? Šta je metodologija „Lažna sloboda“?
foto-karlovci-III
Učesnik na treningu je i predstavnik Omladine JAZAS-a Požarevac Borisav Ilić.

Centar za omladinski rad je sproveo studiju mapiranja “Odnos mladih prema alkoholu i presek stanja u programima omladinskog rada“, kako bi utvrdio trenutno stanje i kreirao adekvatne programe za prevenciju konzumacije alkohola među mladima. Istraživanje možete pogledati na:

[/title]
http://webastromedia.com/czor/images/istrazivanje.pdf