Ministarstvo ne sme biti ukinuto

 

[title h6=““]

Organizacije civilnog društva zahtevaju od političkih partija da se izjasne o budućem statusu Ministarstva omladine i iskažu svoj stav o tome na koji način će se nastaviti sa brigom o mladima u Srbiji.
Zalažemo se za to da Ministarstvo omladine ostane kao samostalna institucija koja se sistematski i ozbiljno brine o mladima u Srbiji.
I pored brojnih problema i mesta za unapređenje omladinske politike, mladi u Srbiji prvi put imaju Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan za njeno sprovođenje u okviru kojih je podržano više od 1 000 akcija i projekata. Od 2007. godine unapređena je i briga o mladima na lokalnom nivou otvaranjem 131 Kancelarije za mlade širom Srbije. Donesen je i Zakon o mladima kojim je prvi put prepoznat omladinski rad i omladinsko organizovanje čime su stvoreni uslovi za osnivanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).
Nastavak sistemske brige o mladima od presudne je važnosti za probleme sa kojima se Srbija suočava a to su: nasilje među mladima, porast diskriminatorskog ponašanja i kontinuirani odlazak mladih u inostranstvo u potrazi za poslom i boljim uslovima života. Srbija je i dalje na začelju liste zemalja sa brojem visokoobrazovanih građana i građanki dok mladi čine čak 50% od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji.
Uslovi za unapređenje njihovog života su i dalje loši i samo će nastaviti da se pogoršavaju ako briga o mladima ostane u nadležnosti jednog odseka ili uprave nekog od ministarstava.
Zahtevamo od političkih partija da se izjasne o tome na kom se mestu mladi i institucija koja će o njima brinuti nalaze na listi njihovih programskih prioriteta.
Saopštenje je podržalo sledećih 117 organizacija civilnog društva.

[/title]

Ostavite odgovor