9. maj – Dan Evrope

Dan Evrope
[title h6=““]

Devetog maja 1950, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“ (Schuman Declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.
Danas, deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske Unije. Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima.
Evropski pokret u Srbiji, polazeći od svoje misije – promocija evropskih vrednosti, od svog osnivanja obeležava 9. maj serijom kulturnih aktivnosti usmerenih ka različitim ciljnim grupama.

[/title]
[title h6=““]

Šta je Dan Evrope?

[/title]
[title h6=““]

Mali broj ljudi u Evropi zna da je 9. maja 1950. godine učinjen prvi korak ka stvaranju onoga što mi sada poznajemo kao Evropsku Uniju.
U Parizu je toga dana, uprkos pretnjama koje su se nadvijale nad celom Evropom od izbijanja Trećeg svetskog rata, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman (Robert Schuman) pročitao svetskoj javnosti deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika u „prvo konkretno stvaranje Evropske federacije“.
Ministar Šuman je predložio stvaranje nadnacionalne institucije koja bi upravljala industrijom uglja i čelika, sektorom koji je u to vreme predstavljao osnovu vojne industrije. Stavljanjem pod kontrolu ovako značajne industrije, budući rat ili sukob bi bio nezamisliv. Sve je počelo tog dana. Zato je na samitu lidera EU u Milanu 1985. odlučeno da se 9. maj proslavlja kao „Dan Evrope“.
Svaka zemlja koja demokratskim putem odluči da pristupi Evropskoj uniji prihvata i njene fundamentalne vrednosti kao što su mir i solidarnost. Ove vrednosti se izražavaju kroz ekonomski i socijalni razvoj obuhvatajući dimenzije životne sredine i regiona što su garancije za pristojan životni standard za sve građane.
Iako Evropa kao takva postoji već vekovima, elementi koji su je ujedinili, u odsustvu pravila i institucija, u prošlosti su bili nedovoljni da spreče užasne tragedije.
Integracija Evrope se neće dogoditi za jedan dan, čak ni za nekoliko decenija. Nedostaci još uvek postoje i očigledne su mnoge mane. Projekat koji je započeo posle Drugog svetskog rata je još uvek nov. U prošlosti, napori u Evropskoj uniji su se zasnivali na dominaciji jedne grupe država nad drugom. Ovi pokušaji nisu mogli da opstanu jer oni nad kojima se vlada imaju samo jednu aspiraciju: da ponovo osvoje svoju slobodu.
Savremena ambicija je potpuno drugačija: izgraditi Evropu koja poštuje slobodu svih naroda koji je čine. Samo ujedinjenjem njenih naroda Evropa može postati gospodar svoje sudbine i razviti pozitivnu ulogu u svetu.
Evropska unija služi svojim građanima. Uz očuvanje svojih posebnih vrednosti, običaja i jezika građani Evrope treba da se u Evropi osećaju kao kod svoje kuće.

[/title]